45 % Američanov je katoličanov ali povezanih s katolištvom

Petek, 11. september 2015, 16:00
Image
papa 1

Vendar to še nič ne pove, bi lahko nadaljevali. Pred skorajšnjim obiskom papeža Frančiška v ZDA so namreč na ogled zanimivi izsledki raziskave, na primer: večina ameriških katoličanov ne nasprotuje, da otroke vzgajajo istospolni pari.

Čez slaba dva tedna – od 22. do 27. septembra – bo papež Frančišek na obisku v ZDA, kjer se bo udeležil svetovnega srečanja družin. Pred tem bo za štiri dni obiskal tudi Kubo. V luči priprav in pričakovanj na ta obisk, ki bo med drugim tudi sploh prvi obisk papeža v ZDA, so v letošnjem maju in juniju pri centru Pew izvedli raziskavo javnega mnenja, ki je dela zanimive rezultate.

Izsledki raziskave, ki se osredotoča na poglede katoliškega občestva ZDA na družinsko življenje, spolnost in katoliško identiteto, so pokazali precejšnjo stopnjo sprejemanja različnih netradicionalnih oblik družin. Tako velika večina anketiranih – kar 9 od 10 – sicer zagovarja stališče, da sta poročena mati in oče idealna situacija, vendar pa se obenem strinja tudi vzgojo otrok v enostarševskih, ločenih, neporočenih ali istospolnih skupnostih.

Kako zelo so ameriški katoličani osebno soočeni z vsemi modernimi pojavi na področjih družinskega življenja npr. priča podatek, da je četrtina tamkajšnjih katoličanov šlo skozi ločitvenih postopek, eden na vsakih deset ločenih pa se je ponovno poročil. Ali pa podatek, da jih 10 % živi v zunajzakonski skupnosti, 40 % pa jih je tako živelo vsaj del svojega življenja.

papa 2

Eno od anketnih vprašanj in rezultati

Popustljivost ameriške katoliške populacije v odnosu do tradicionalnih katoliških stališče se kaže tudi v tem, da kar 84 % vprašanih ne nasprotuje vzgoji otrok s strani neporočenih staršev, 64 % pa enako meni tudi o vzgoji otrok s strani istospolnih parov. Ali da jih 85 % podpira skupno življenje neporočenega moškega in ženske, da jih 70 % deli mnenje, da je izbira poročenih, da ne bodo imeli otrok, enako dobra, kot vsaka druga izbira itd. Vsekakor bo papež na tem obisku pred velikim izzivom.

Vir: pewforum.org

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.