10 dejstev o grškem gospodarstvu

Sreda, 8. julij 2015, 9:55
Image
greece 7

Od demografije do cigaret in korupcije.

Prvič: zaradi korupcije Grčija na letni ravni izgubi od 8-10 % BDP-ja. Velik delež koruptivnih dejanj se opravi na ravni vsakodnevnih opravil običajnih ljudi. Ocenjuje se, da grška gospodinjstva za podkupnine na leto namenijo povprečno slabih 1.400 evrov, »modre kuverte« pa odpirajo poti do pridobitve vozniškega dovoljenja, pomagajo pri preskakovanju čakalnih vrst v bolnicah, pa tudi pri nižanju obveznosti plačevanja davkov.

Drugič: Grki vedo, kako se izogniti plačilu davkov, ta posel še najbolje obvlada zgornji srednji sloj. Študija je pokazala, da je bilo leta 2009 samo med samozaposlenimi za kar 28 milijard utajenih dakov (skupno je bilo zbranih za 98 milijard davkov). Glavni utajevalci so zdravniki, zobozdravniki, pravniki, finančni svetovalci in računovodje.

greece 3

Tretjič: 49,7 % mladih Grkov je nezaposlenih. Skupna stopnja nezaposlenih letošnjega marca je bila 26,6 %, dno pa je dosegla septembra 2013 z 28 % registrirane brezposelnosti.

Četrtič: 63,5 % Grkov, ki so stari med 18 in 34 let, živi doma s starši. In več kot polovica starih med 25 in 34 živi doma.

Petič: samo 23,9 % grških prebivalec je mlajših od 24 let. Za primerjavo: v isto starostno skupino se uvršča kar 47 % prebivalcev Savdske Arabije. 32,9 % Grkov je starejših od 55, stopnja rodnosti pa je padla na 1,3 otroka na žensko.

greece 4

Šestič: grška letna proizvodnja oljčnega olja tehta toliko kot 1.575 odraslih kitov grbavcev. Grčija je po proizvodnji olja šele tretja država na svetu, pred njo sta še Španija in Italija, pa vendar. Na letno proizvede 300.000 ton olja, od tega ga kar 90 % izvozi v preostale evropske države.

Sedmič: posamezen Grk statistično letno pokadi 28-krat več cigaret kot Indijec. Pa so Grki z 2.795 cigaretami na osebo šele na tretjem mestu, povprečen Indijec pa jih pokadi 97.

Osmič: prve olimpijske igre so se odvile več kot 1.250 let pred padcem rimskega imperija. Zgodile so se leta 776 pr. Kr. in so se nadaljevale vse do leta 393 po Kr., ko se je cesar Teodozij odločil, da je treba to »pogansko češčenje« prepovedati. Zahodni del rimskega cesarstva je propadel leta 476.


greece 5

Devetič: Grčija ima dolgo zgodovino finančnih težav – prva nezmožnost odplačila dolga se je zgodila že v 4. stol. pr. Kr. Takrat si je 13 polisov izposodilo denar iz zakladnice v Delosu. Večina mestnih državic tega denarja ni nikoli vrnila, zakladnica pa je utrpela 80-odstotno izgubo.

Desetič: skoraj polovico časa svoje neodvisnosti je Grčija preživela v finančni krizi. Leta 1830 so se Grki s pomočjo Britancev, Francozov in Rusov otresli nadvlade Otomanskega imperija. Vendar jim samostojnost ni pomagala, da ne bi skupno kar 90 let živeli v resnih finančnih težavah.

Vir: businessinsider.com

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.