Dragi učitelji, ob vašem dnevu vam želimo pet stvari …

ucitelj_ucenci

Starši se pogosto pritožujemo. Če ima učitelj v razredu 25 učencev, se mora ukvarjati tudi s približno 50 starši, ki imamo na šolo in izobraževanje zelo različne poglede. Eni si želijo več proste igre, drugi zahtevajo dodaten računalniški pouk, enim ni všeč šolska prehrana, drugi se pritožujejo nad govorno vajo. Zraven sodijo še zahteve šolskih programov, ravnatelja, aktiva. Vmes se, pogosto kot med tnalom in nakovalom, znajdete vi – učitelji.

Zato vam, dragi učitelji, želimo tudi modrih staršev, ki resno jemljejo svoje starševsko poslanstvo.Danes praznujemo svetovni dan učiteljev. Ponavadi morate poslušati pritožbe, zato se bomo danes osredotočili na nekaj drugega. Danes bi vam radi stisnili roko za vso predanost, skrb in navdušenje, s katerimi predajate znanje in vzgajate naše otroke. Starši smo hvaležni za vse predane in sposobne učitelje, ki vas nikakor ni malo!

Poleg zahvale pa vam želimo tudi nekaj konkretnih stvari, za katere upamo, da se bodo nekoč le uresničile. Vam in nam.

1. Manj otrok v razredu

Imam tri otroke in vem, kaj pomeni, če so na obisku še trije. Vem, kaj pomeni vsak dodaten otrok, ki potrebuje čas in pozornost. V številnih osnovnih šolah sedi v razredih 25, 27 ali celo 28 otrok. Kako lahko ob tem pričakujemo individualno obravnavo, mir in zbranost? Naj bo učitelj še tako predan in usposobljen, je 26 otrok sinonim za »nemogoče delovne razmere«. (Če se ne strinjate, poskusite sami obvladati takšno skupino šestletnikov. Ali petnajstletnikov. Ne vem, kaj je težje.) Tega si ne zasluži nihče – ne otroci, ne učitelji.

2. Spoštljiv odnos

Starši, ki se pritožujemo, zahtevamo, grozimo, se jezimo in smo najpametnejši. Nočna mora vsakega učitelja! Zato vam želimo, da bi bil odnos med starši in učitelji z obeh strani korekten, spoštljiv in usmerjen v iskanje skupnih rešitev. Gotovo se ne bomo strinjali glede vsega, a vsi se lahko potrudimo za prijaznost.

3. Manj birokracije

Pravijo, da je danes bolj cenjen učitelj, ki je dober birokrat, kot učitelj, ki je – dober učitelj. Ali ne bi bilo krasno, če bi se namesto z nesmiselnim izpolnjevanjem obrazcev lahko ukvarjali s stvarmi, ki so resnično pomembne?

4. Učni načrti, ki pustijo dihati

To, da lahko vmes poveste zgodbo, ki otroke navduši, posvetite celo uro reševanju razrednih težav, se ustavite pri snovi, ki otrokom dela težave, ali preživite učno uro zunaj. Ne da bi imeli ves čas občutka, da vam gori za petami.

5. Otroci s privzgojenimi osnovnimi vrednotami

Kdor približno pozna šolsko dinamiko, ve, kakšna težava so otroci, ki pridejo v šolo brez najosnovnejših vrednot. Ne mislim na otroke s socialnega roba, ki se doma soočajo z vsemi mogočimi težavami, zanje morajo učitelji (in celotna družba) vedno najti čas. Govorim o množici otrok, ki so od doma navajeni, da je vse po njihovo, da ni treba spoštovati nobene avtoritete in da se svet vrti okrog njih. Predstavljajte si, da je takšnih otrok v razredu pet, osem ali deset. Zdaj pa poskusite delati!

Zato vam, dragi učitelji, želimo tudi modrih staršev, ki resno jemljejo svoje starševsko poslanstvo. Da bo vaše in naše delo usmerjeno k skupnemu dobremu.

foto: storyblocks.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja