Dr. Miha Rutar: “To, da otrok odide v svet, je za starša največja zmaga!” (video)

Ni redkost, da nekateri starši svojega odraslega sina ali hčer še vedno obravnavajo kot otroka, ga ne zmorejo izpustiti iz svojega gnezda (kontrole) in mu omogočiti, da odide in si kroji življenje po svoje. Včasih se celo zgodi, da se ta starševska “skrb” nadaljuje vse do otrokovega poznega 20., 30. ali 40. leta življenja, četudi odrasel otrok ne živi več doma. Velja pa tudi obratno: tudi odrasel otrok je lahko tisti, ki je pretirano navezan na svoje starše in ne zmore zaživeti življenja brez njih.

Miha Rutar, psiholog in doktor zakonske in družinske terapije, v video oddaji pravi, da se zvezanost s staršem kaže v dveh zelo različnih vedenjih: lahko se kaže v tem, da odrasel sin ali hči vedno hodi k staršem domov preverjat svoje odločitve, dosežke in dejanja ter pri njih išče potrditve, lahko pa se kaže v tem, da otrok dela vse nasprotno od tega, kar starši od njega želijo ali pričakujejo. Ali kakor dr. Rutar sam pove: “Jaz sem to, kar starši hočejo, ali pa jaz nisem to, kar starši hočejo. Jaz sem ravno obratno.” Za slednje dr. Rutar pravi, da se imenuje kontraodvisnost. V obeh primerih pa otrok ne zmore živeti svobodno, saj je ves čas čustveno ali miselno priklenjen/a na to, “kaj si pa starša mislita”.

In kako do te nezdrave zvezanosti sploh pride? Kaj bi moral starš izpustiti, »izjokati«, da bi lahko otroka pustil, da odide v svet? Ob čem se po navadi ‘zatakne’ mama, ob čem oče?

Dr. Rutar, poleg tega, da v oddaji ozavešča o najpogostejših težavah, ki onemogočajo, da bi starši in odrasli otroci lahko živeli “kot spoštljivi odrasli”, daje tudi konkretne napotke, kako sebe vzgajati, da celotno življenje ne postane eno samo reševanje ‘problemov primarne družine’:

  • V kaj bi morala biti usmerjena celotna vzgoja?
  • Kako bi moral izgledati en zdrav proces puščanja otroku, da odraste?
  • Kako naj odrasel otrok preseka nezdravo simbiozo s staršem?
  • Kako se otresti pretekle zgodovine, ki jo je otroku naložila lastna družina?

Saj, kot omeni dr. Rutar: “Ko si priznam, da je moj starš tudi človek iz mesa in krvi, ki ima neko svojo zgodovino, svoje težave,” je veliko lažje. In nadaljuje: “Starši so pripeljali voz do tukaj, te družinske zgodovine, sedaj pa sem jaz vprežen notri in vlečem ta voz naprej, za svoje otroke in da se osredotočim na to, kaj jim jaz hočem dati.”

Vabljeni k ogledu kratkega napovednika in k sklenitvi naročnine, s katero si lahko ogledate celotno oddajo!

Oglejte še dve oddaji z dr. Miho Rutarjem o medgeneracijskih odnosih: Kako živeti s starši pod isto streho in Kako svojim staršem postaviti mejo?

Postanite naročnik portala Iskreni. Posebna digitalna akcija za 9,90 evra za 3 mesece. S sklenitvijo naročnine dostopate do izobraževalnih video vsebin s področja vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov ter drugih ekskluzivnih vsebin. Podprite naše delo in omogočite ustvarjanje še več kvalitetnih oddaj z odličnimi gosti.