Dr. Gregor Starc: “Ko je otrok utrujen od učenja, naj gre ven, nikakor za zaslon” (video)

“Pri osmih urah sedenja bi moralo biti vsaj dve uri gibanja. In to ne sprehoda zunaj, ampak resnične igre, ki bi bila intenzivna. Ali je to organizirana ali neorganizirana, je konec koncev vseeno,” v video oddaji pravi dr. Gregor Starc, profesor na Fakulteti za šport in vodja nacionalnega programa SLOfit. Ter nadaljuje: “Da otroci zadihajo, da se srčni utrip dvigne, da se tudi prepotijo. Zato bi nek recept za starše lahko bil: otrok mora biti vsak dan utrujen, lačen in umazan. Takrat bo zdrav.”

V 20-minutni minutni video oddaji boste med drugim izvedeli:

  • Zakaj se današnji otroci hitreje utrudijo tako pri telesnih kot pri umskih naporih?
  • Kaj storiti, ko ti otrok reče, da mu je dolgčas?
  • Zakaj moramo otrokom pustiti, da padejo, da imajo razbita kolena in komolce?
  • Zakaj je dolgčas pomemben in kje starši najpogosteje storiji napako?

V videu med drugim deli svoje znanje, zakaj je gibanje osnovni motor razvoja otroka in zakaj mu posvečamo vedno manj pozornosti. Poudarja tudi, kako pomembni so starši, da otrokom omogočijo čim več gibanja in da to ni ves čas prekinjano s: »Pazi to, pazi, ne plezaj, pazi, ne teci, pazi, ne skači … “. Prepričan je, da bi takšni stavki morali izginiti iz besedišča odraslih. Prav tako pa staršem svetuje, naj bo gibanje otrok čim bolj raznoliko. “Naj poskusijo vse živo. To je tako kot pri prehrani – naj bo raznolika. Ne moreš jesti samo ene in iste hrane, ker boš zbolel. In če se ukvarjaš samo z eno vrsto gibanja, boš samo tisto vrsto obvladal in boš analfabet v vseh ostalih,” zatrjuje.

Da bi se starši lažje vključili v sam proces gibanja in razumeli, kako ključen je za zdravje in prihodnost njihovih otrok, smo v video vključili zelo koristne informacije, kako naj otrok ostaja fizično aktiven, česa je sposoben pri določeni starosti (3 do 6 let; 6 do 11 let in starejši), ideje, kaj početi v naravi in katera je najbolj primerna športna obutev. Video, poln koristnih informacij in nasvetov, prigod ter spodbud.

Oglejte si kratek izsek iz oddaje!

Sklenite naročnino in si oglejte celotno oddajo. Mesečna naročnina že za 14,90 evrov.

Na portalu Iskreni na tedenski ravni pripravljamo sveže izobraževalne video vsebine s področja vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov. Vabljeni k spremljanju! >>

Postanite naročnik portala Iskreni! Mesečna naročnina že za 14,90 evra.

Z enim naročniškim paketom dostopate do raznolikih video vsebin s področja vzgoje, partnerstva, medgeneracijskih odnosov; prav tako imate dostop do receptov, filmskih in knjižnjih recenzij. Obenem dobite tudi dostop do portala Domovine, kjer vam je na voljo tudi koledar dogodkov ter mnogo drugih ekskluzivnih vsebin o aktualnih dogajanjih na področju družbe, politike in gospodarstva. Vabljeni, da podrete naše delo