Dr. Andrej Perko: Kako do dediščine brez prepira? (video)

Zakaj dedovanje vzbuja toliko čustev, tako pri otrocih kot pri starših? Kaj vse prihaja na plano? Je mogoče vso dramo preprečiti in zagotoviti, da bratje in sestre po razdelitvi premoženja ostanejo v dobrih odnosih?

Po nasvet smo se obrnili na psihologa dr. Andreja Perka in ga vprašali, kdo v družini nosi prvo odgovornost, da bo premoženje prišlo v prave roke in zakaj se mnogi te odgovornosti izogibajo. Prav tako nas je zanimalo, kdaj je primeren čas, da otroci ‘dobijo svoj del’, in v kakšnih situacijah je bolje še malo počakati. Kako pa ob delitvi biti pravičen? Na kaj moraš gledati?

Dr. Perko je v svojih odgovorih jasen, realen, prav tako pa s svojo pronicljivostjo odpira teme, ki se ob dedovanju porajajo, vendar pogosto ostajajo nenaslovljene: misel na smrt, pretirana navezanost na materialno, vprašanje pohlepa, nasilja nad onemoglimi starši in tudi problem evtanazije. Pa tudi kako razlikovati med tem, kdaj otroku s svojim imetjem ali premoženjem pomagaš, kdaj pa mu že daješ potuho.

Ne pozabi pa omeniti, da smo Slovenci naravnani tako, da nam par metrov zemlje ali ‘ceglov’ pomeni vse. Ob tem psiholog pripoveduje, da so generacije staršev in starih staršev v veliki meri vse naredili s svojimi rokami in v to vložili tudi veliko časa in garanja. Vendar tukaj ni samo problem navezanosti na svojo hišo, ampak tudi problem identifikacije z njo: “Ljudje se identificirajo s hišo, ki so jo gradili celo življenje.” Ravno zaradi tega se takšnim stvarem težko odpovedo.

Vabljeni k ogledu celotne oddaje, ki vam lahko prihrani marsikatero težavo!

Kajti razmišljanje, saj bomo že ali saj je še čas, ni odgovorno, ker pušča stvari nedorečene, še pove dr. Perko.

Vabljeni k ogledu kratkega napovednika in k sklenitvi naročnine, s katero si lahko ogledate celotno oddajo!

Oglejte si tudi 1. in 2. oddajo z odvetnikom mag. Tomažem Piskom: Dedovanje: 5 stvari, ki bi jih morali vedeti vsi in Kako se lotiti delitve premoženja.

Postanite naročnik portala Iskreni. Posebna digitalna akcija za 9,90 evra za 3 mesece. S sklenitvijo naročnine dostopate do izobraževalnih video vsebin s področja vzgoje, partnerskih in medgeneracijskih odnosov ter drugih ekskluzivnih vsebin. Podprite naše delo in omogočite ustvarjanje še več kvalitetnih oddaj z odličnimi gosti.