Neplodna zaradi lepote

Maja Vovk
Piše: Maja Vovk
Sobota, 6. julij 2013, 6:15
Image
skinny
V današnjem času je neploden že vsak šesti ali sedmi par. Ob iskanju možnih razlogov pa pogosto spregledamo, da je vzrok neplodnosti pri ženskah lahko tudi lepota. Ne verjamete?

Včasih je za vrhunec lepote veljala ženska konkretnih oblin in zajetne »hruškaste« postave. Danes bi ob pogledu na takšno žensko prej kot na lepotico pomislili na to, kako je zanemarjena. Ja, lepotni ideali so se spremenili. »Debelušno« ženstveno postavo je zamenjalo »izklesano« telo brez maščobnega tkiva. Ženska naj bi bila tako privlačnejša za moškega. Druga (slabša) plat resnice pa je ta, da je ravno ta lepotni ideal eden od vzrokov neplodnosti.

Hujšanje nima za posledico samo izgube odvečnih kilogramov, pač pa tudi izgubo menstrualnega ciklusa.

Telesna maščoba odločilno vpliva na žensko plodnost:

1 Maščobno tkivo je pomemben vir estrogena – v maščobnem tkivu namreč nastane kar dobra tretjina estrogena. 

2 Pri suhih ženskah prevladuje oblika estrogena, ki manj učinkovito stimulira različne reproduktivne funkcije. 

3 Suhe ženske imajo večjo količino krvnih beljakovin, ki vežejo estrogen -> posledično je na voljno manj prostega estrogena, ki edini lahko stimulira reproduktivne organe. 

4 Pri izjemno suhih ženskah hipotalamus ne izloča hormonov v običajnih impulzih, posledično je tako moteno tudi sproščanje hipofiznih hormonov FSH in LH, ki urejajo menstrualni cikel. (Hormon leptin, ki ga tvorijo maščobne celice, pa stimulira normalno sproščanje hormonov hipotalamusa.) 

Posledica premajhne telesne maščobe so lahko nepravilnosti v menstrualnem ciklusu (dolgi cikli, zapoznela ali odsotna ovulacija, kratka faza rumenega telesa), odsotnost menstruacije, spontani splav in celo neplodnost.

Batoni Diana-Cupido

Vzroki za prenizko telesno maščobo:

- prirojena telesna konstitucija 

- hujšanje v želji ostati privlačna 

- vegetarijanska ali veganska prehrana 

- dolgotrajen stres 

- kajenje

- driska (alergija na hrano, celiakija)

- preintenzivna telesna vadba 

- anoreksija, bulimija 

Dobra novica

Na srečo so nepravilnosti v menstrualnem ciklu in neplodnost zaradi prenizke telesne maščobe povratne. Recept je preprost: doseči primerno telesno težo tudi na račun povečanja telesne maščobe. Prehrana naj vsebuje zadostno količino maščob. Zmanjšajte aktivnost telesne vadbe. Če ste veliko pod stresom, poskrbite za zadostno količino spanja ali pa vsaj počitka. In poiščite strokovno pomoč, če je to potrebno.

 

Vir: Marilyn M. Shannon, Fertility, cycles & nutrition

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.
Sreda, 8. september 2010, 16:58

In reply to by anonymous_stub (not verified)

če je to zate kulturno: [i]Koliko si star-a oz. kako zelo neizobražen-a, zagrenje-a si?[/i] :angry:

in to kot odgovor na popolnoma kulturno (subjektivno) mnenje o spremembah na materinem telesu. torej so relevantni sogovorniki samo doktorji? ali si hotela povedat da so (formalno) neizobraženi ljudje manjvredni? s kateregakoli zornega kota je to popolnoma nedopusten prispevek, kakršnega pa si sam še nisem privoščil.

sam pa sem srečen da imam ženo ki mi lahko v smehu reče da sem dobil trebušček po poroki pa zato noben od naju nima občutka da sem \"ocenjevan\", še manj pa da bi si moja žena želela plastično igračo. tudi takrat ne, ko mi reče da bi pa bil mogoče čas da razmislim o tem da kakšno kilo izgubim. veva pa oba da ne bo nič narobe tudi če jih še 10 pridobim. vidim pa da vsi nimajo/te takega odnosa in morate že pri normalnem pogovoru očitno paziti kaj lahko rečete partnerju da ne bi padlo pod rubriko \"ocenjevanje\". :shock:

Fajn članek
Sreda, 1. september 2010, 11:07

Super članek, marsi kaj novega sem izvedela. Opažam, da je trenutno med mojimi kolegicami trend: al so noseče, al imaj(m)o pa težave pri zanositvi.

Bi pa dodala še par stvari povezanih z lepoto, ki tudi vplivajo na plodnost;

pred leti se spomnim, ko je en minister (Drobnič?) izjavil nekaj o tem, da bi ženske morale nositi bombažne spodnje hlače in izzval cel medijski pomp. Pa je res, da so umetni materiali bolj škodljivi in povzročajo več vnetij. Tangice tudi niso od muh, pa naj nekatere še tako vztrajajo (tudi jaz sem 10 let nazaj :) ), da so čisto OK, ko sem pa imela vnetje mehurja, sem si pa premislila. Vnetje sem pozdravila, vendar od takrat dalje, če sem imela tangice samo en dan, sem takoj imela težave.

Druga stvar so škodljive snovi v vložkih, ki nam jih je farmacija vsilila, da jih nosimo malo-da-ne vsak dan. Da o tamponih ne izgubljamo besed - niso problematični le geli, temveč tudi ostanki beljenja s klorom (dioksin), ki povzroča raka na rodilih. Iste snovi vsebujejo že pleničke za enkratno uporabo. Imamo krasno alternativo - menstrualno skodelico in pralne vložke.

Tretja stvar je kozmetika, ki ni organskega izvora in je izdelana na osnovi nafte (in te je veeeelika večina). Dišave, ki so ji dodane vsebujejo ftalate, ki se obnašajo kot hormonski motilci in povzročajo neplodnost.

Na škodljive ftalate pa naletimo tudi v plastiki (ne samo igrače, tudi plastenke, plastična posoda...), odišavljenih svečkah, umetnih aromah, dišavah za v avto, stranišče... (veliko ljudi poznam, ki jih začne ob umetnih dišavah boleti glava).

Pa še kaj bi se našlo...

Petek, 3. september 2010, 17:18

Super članek!! Hvala!

Sobota, 4. september 2010, 0:23

Članek ne reklamira pretirane debelosti, ampak govori o tem, da pretirana suhost (izklesano telo brez maščobnega tkiva) lahko prispeva k neplodnosti.

Sreda, 8. september 2010, 22:51

In reply to by Anonymous (not verified)

Točno to!

Sobota, 4. september 2010, 10:14

Članek, napisan v takem duhu, se na prvi pogled zdi res bolj reklama za debelost, zato ga ocenjujem negativno.
Seveda pretirana suhost lahko prispeva k neplodnosti. In v petih minutah vam napišem soroden članek, kako lahko debelost (pa ne rabi bit pretirana!) prispeva k neplodnosti.

Sobota, 4. september 2010, 10:59

Sama spadam med suhe (že skoraj pretirano) in sem zanosila ko sva s fantom pozabila na zaščito. Zase vem da sem zelo plodna in moram kar paziti, da ne bom šla še enkrat na splav. Medtem ko se moja \"debelušna\" prijateljica trudi zanositi pa ji ne uspe. Sem ji predlagala naj prvo shujša.

Sobota, 4. september 2010, 11:57

Seveda je debelost lahko problematična, predvsem zaradi večjega tveganja za policističnost jajčnikov, ki resno ogrozijo možnosti za zanositev. Morda bi bilo dobro napisati tudi kaj o tem.

Se mi zdi pa nekako očitno, da je narava žensko telo naštelala v pridobivanje maščobnih rezerv za slabe čase. Navsezadnje - ženska postava tekom zgodovine je bila mehko zaobljena, čeprav je bilo na voljo precej manj hrane, pa tudi ženske so se pri vsakdanjih opravilih mnogo več gibale kot danes.

Sobota, 4. september 2010, 12:20

Jaz lahko pojem kolikor hočem pa se ne zredim. Če narava tako hoče pa naj tako tudi bo.

Sobota, 4. september 2010, 23:05

Nikjer ne pišem o debelosti. govora je o pretirani \"vitkosti\", ki je nezdrava in pripelje do tega, da ženska nima urejenih ciklusov. Kot je omenjeno tudi ni problem v sami teži, ampak v tem, da ima ženska premalo maščobnega tkiva. Konec koncev imajo lahko tudi vitke ženske dovolj maščob in posledično nemotene cikluse.

Seveda je pa debelost z vidika plodnosti rpav tako problematična, pa tudi z zdravstvenega vidika. Bo treba tudi na to temo kdaj napisat kakšen članek.

Ponedeljek, 6. september 2010, 16:51

In reply to by maja (not verified)

Maja, ni se treba opravičevati, članek je super. Zelo jasno napisan. Nekateri pač provocirajo in težijo. No worries.

Ponedeljek, 6. september 2010, 16:49

Ženska (prav tako kot moški) ni grda zaradi otroka, ampak zato, ker se zapusti in ne skrbi več zase. Otrok s tem nima veze.
Anononimnež, a si obremenjen-a z zunanjostjo ali je kak drug razlog za tvoje nezadovoljstvo in nesramnost?

Torek, 7. september 2010, 2:01

In reply to by teja (not verified)

:0 :0 in kako naj poskrbi za poln trebuh in boke strij (ob obilici karitejevega masla in ostalih krem)? raztrgano kožo ki ostane za vedno? saj nimam nič proti otrokom in nosečnostim, ampak sprijaznimo se da otrok tudi poškoduje materino telo in da ostanejo tudi neestetske posledice...

Torek, 7. september 2010, 11:58

To je odvisno od tipa kože. Jaz nimam strij - 2x noseča, enkrat celo z dvojčki. Imam pač raztegljivo kožo, pijem veliko vode, mažem se pa ne, razen občasno.
Od nosečnosti so mi ostale le povečane prsi, kar pa večina smatra kot plus. :silly:

Sicer pa strijam ne bi rekla neestetske posledice, ampak dokaz za nekaj najlepšega na svetu - da si mama! Mislim, da bi vse tiste, ki ne morejo zanosit bile vesele strij, ker bi to pomenilo, da jim je uspelo, da imajo doma čudovit zaklad, čudež življenja.

Torek, 7. september 2010, 12:47

In reply to by petja (not verified)

neka logika... torej so lahko vesele tudi tiste ki so na pogrebu svojega otroka, ker to pomeni da so bile matere in da so lahko imele otroke za razliko od neplodnih? torej se veselimo tudi ko nam hiša zgori ker to pomeni da nismo živeli v pomanjkanju?

saj se strinjam da raje strije tudi po obrazu, da je le otrok, ampak da pa to jemlješ kot nekaj ful pozitivnega... torej se veselimo tudi smrti v afriki ker to pomeni da jim je v nebesih lepše?

ne s takimi neumnostmi... strije so pač neestetski dodatek nosečnosti, večni davek in začetek konca mladosti (vsaj telesne). če jih pač nimaš je toliko boljše zate, ne pa zato govorit da otrok matere ne poškoduje/pogrša v estetskem smislu.

Torek, 7. september 2010, 20:50

In reply to by Anonymous (not verified)

jaz sem mož žene ki je to doživela. in najbolj zakompleksana je ravno v trenutkih ko ženske ob pogledu na njen trebuh prebledijo in vzdihnejo \"boga, še sreča da jaz nisem imela tega\" (podobno kot petja en post nazaj). in to njena sestra, ženske z zakonske,... mene ne moti, me pa moti to da njo moti!

me pa veseli če je zate pogreb nekaj full pozitivnega ker to pomeni da si imela otroka. je torej ni stvari ki bi te spravila v slabo voljo ker je itak vse za nekaj dobro. tudi če te kdo zlorabi si lahko vesel ker to pomeni da še vedno živiš, a ne?

(sarkasem off)meni gre samo na živce ta sprevržena logika. če nekaj ni dobro ni dobro. sem napisal, raje strije kot brez otrok, še vedno pa 100x raje otroke brez strij kot otroke s strijami. če pa misliš drugače je pa nekaj narobe s tabo.

Torek, 7. september 2010, 20:58

In reply to by p (not verified)

Logično, da je bolje brez strij, od kje takšne pobiraš...? Ampak če so, niso nič sramotnega. In nič grdega!!
Smrt otroka je nekaj najhujšega, kar se ti lahko zgodi, a res je, vse je za nekaj dobro. Ko uspeš it naprej in tako videti, ko odžaluješ. Mi je pa še vedno lepše biti mama, tudi če imam enega otroka v nebesih, kot pa ne biti.
Šele z nosečnostjo sem postala resnično ženska, ampak tega ti verjetno ne moreš razumeti.

Torek, 7. september 2010, 21:09

In reply to by petja (not verified)

[i]Ženska (prav tako kot moški) ni grda zaradi otroka, ampak zato, ker se zapusti
in ne skrbi več zase. Otrok s tem nima veze. [/i]

to je bil stavek na katerega sem začel v prvi vrsti odgovarjat preden si se vmešala. in cel čas sem trdil zgolj to, da strije niso rezultat tega da se je ženska zapustila ampak neestetski ostanek nosečnosti. in cel čas mi polagaš v usta ne vem kakšne trditve da sem kao proti otrokom, nosečnosti, da ne cenim materinstva, bla bla bla... in cel čas pišem da se strinjam da je nosečnost nekaj najlepšega in imam celo raje smrt matere in življenje otroka kot obratno, pa vseeno zato ne bom trdil da je smrt matere ob porodu nekaj dobrega ker to pomeni da je rodila :0 .

ne vem pa kako da pišeš da niso nič grdega, hkrati pa v isti sapi pritrjuješ da raje brez strij. zakaj, če pa niso nič grdega. saj razen estetske funkcije nič ne motijo življenja in če niso grde so lahko samo še dokaz da so mama in si jih moraš potemtakem želeti! s svojimi izjavami negiraš samo sebe...

Torek, 7. september 2010, 21:20

In reply to by p (not verified)

Ne, ne negiram se. Še enkrat preberi:

[i]Logično, da je bolje brez strij, od kje takšne pobiraš...? Ampak če so, niso
nič sramotnega. In nič grdega!! [/i]

To je to.

Torek, 7. september 2010, 22:21

In reply to by petja (not verified)

Zakaj raje brez strij če niso nič grdega? Kaj je razlog da jih nočeš, če pa so zgolj spomin na čudoviti dogodek nosečnosti in materinstva? Zakaj?

Sreda, 8. september 2010, 12:18

In reply to by p (not verified)

Ker niso okras? Dddddd! Če pa so pa s tem ni nič narobe. Lahko sprejmeš moje mnenje?

Sreda, 8. september 2010, 14:45

In reply to by petja (not verified)

:D če niso grde so potem okras! zame npr. brazgotine na mojem telesu niso grde (pa jih imam precej) in jih imam zato rad ker me spominjajo na določene dogodke, neumnosti, kraje... in sem bolj zadovoljen z njimi kot pa da jih ne bi imel. če bi imel strije kot posledico nosečnosti in bi bil prepričan da [b]niso nič grdega[/b], ne bi nikoli trdil da je bolje brez njih. bil bi srečen da jih imam in bi si jih pri naslednji nosečnosti želel še kakšno dodatno. ti pa trdiš da niso grde, hkrati pa da si vesela da jih nimaš ker niso okras :0 . ja če niso grde so lahko samo še spomin na eno lepših obdobij v tvojem življenju, tako kot slike na stenah v dnevni sobi.

kar se pa tiče tvojega vprašanja: [i]Lahko sprejmeš moje mnenje?[/i]
pa naj odgovorim da ponavadi brez težav, samo tokrat si ti tista ki nisi mogla sprejeti mojega mnenja in mi celo polagala v usta misli in prepričanja katerih definitivno nimam.
marsikatera na tej strani ima očitno hude težave z lastno identiteto če ob omembi strij in tega da je to \"povzročil\" otrok dobivam komentarje v stilu: [i]Se mi prav smili tvoja žena. Moraš biti eden slabših primerkov moškega spola.[/i] ob takih osebah ki niso sposobne razumeti niti najpreprostejših stavkov, ter so skregane z osnovami logike, je včasih res težko da kljub vsemu ostanem na kulturnem nivoju. da ne govorimo o nesposobnosti sprejemanja drugačnega mnenja, kljub temu da sam ostajam v mejah spodobnosti in nekega občega kulturnega dialoga.

Torek, 7. september 2010, 11:59

Otrok ne poškoduje materinega telesa, ampak ga pomladi in prenovi.

Sreda, 8. september 2010, 12:33

In reply to by petja (not verified)

Imam tri otroke vse tri sem rodila
s carskim rezom, ker drugače ni šlo, sem preozka v medenici. Vedno sem imela normalno telesno težo in nimam strij ali drugih \"posledic\" treh nosečnosti. Prav nasprotno moja postava se je šele sedaj izoblikovala. Imam 5 kg manj kot pri poroki, spadam med normalno do suhe. In sem boljša kot preden sem imela otroke. Da ne govorim o prijateljicah, ki niso nikoli rodile, pa imajo vseeno strije in maščobo. Jaz in moj mož sva zadovoljna sama s sabo in svojo družino. Skrbimo za zdrav način življenja, nikakor pa ne štejemo kalorij. Presuhe ženske marsikoga odbijajo, lepe so samo sebi in svojemu ogledalu.

re:
Torek, 7. september 2010, 12:32

[quote=petja]Otrok ne poškoduje materinega telesa, ampak ga pomladi in prenovi.[/quote]

Itak, ja :0 Mislim, da smo vsi veliki in odrasli, zato nas ni treba prepričevati v romantične neumnosti. Velika večina žensk se z vstopom v materinstvo skorajda čez noč postara. Seveda je krivično reči, da so mame grde zaradi materinstva, se pa njihovo telo spremeni, obrabi (če hočete) ali (pač bolj romantično) - dobi posebno patino materinstva.

Torek, 7. september 2010, 20:35

Kje si pa to pobral-a? Postara? Dokazano je, da se telo pomladi, celotno prenovi, ker mora biti fit za dojenčka. Poleg tega pa mnoge mamice zgledajo veliko bolj mladostne tudi navzven, ko so noseče, dobijo notranji sijaj. To ni romantična podoba, to je dejstvo. Obrabi? Koliko si star-a oz. kako zelo neizobražen-a, zagrenje-a si? Kje sploh pobirš te nesmisle?

Torek, 7. september 2010, 22:45

In reply to by Anonymous (not verified)

s tem postom pa samo kažeš na raven svoje kulture. sposobnost kulturnega dialoga je pri tebi enaka ničli, če nisi sposoben sprejemati ljudi z drugačnim prepričanjem in kulturno izraziti svojega nestrinjanja. najbolj zanimivo pa je kako so vsi tebi podobni tiho kadar se ne skrivajo za anonimnostjo interneta...

Sreda, 8. september 2010, 12:27

Jah, jst mam tud strije, pa če ma zarad tega, kar sem in kar sem postala z nazivom mama, mene mož še bolj rad, kaj me pol briga.

Ja, niso lepe, ampak moteče pa tudi ne. Od začetka so grde, pol pa zbledijo.

Tisti, ki se jim zdijo tok nagravžne, majo pa nos ogromen, al pa zobe krive, al pa eno nogo krajšo, pa morjo s to travmo žvet. Moj mož tud ni popoln, pa ga obožujem.

In malo črnega humorja; tam okrog novega leta sem si prebrala in se dobro nasmejala: Prodam strije. So krasne rdeče in srebrne barve. Primerne za dekoracijo božičnega drevesca :P

re:
Sreda, 8. september 2010, 13:15

[quote=petja]Postara? Dokazano je, da se telo pomladi, celotno prenovi, ker mora biti fit za dojenčka. Poleg tega pa mnoge mamice zgledajo veliko bolj mladostne tudi navzven, ko so noseče, dobijo notranji sijaj. To ni romantična podoba, to je dejstvo. Obrabi? Koliko si star-a oz. kako zelo neizobražen-a, zagrenje-a si? Kje sploh pobirš te nesmisle?[/quote]
Seveda presežki hormonov med nosečnostjo vplivajo na \"sijoč\" videz, gostejše lase, lepšo kožo, ampak po porodu (ko se tisto pravo, naporno materinstvo šele zares začne) se vse to kaj hitro obrne. Moje vrstnice, ki so že mame, kljub mladosti v letih izgledajo 5 let starejše.

Sreda, 8. september 2010, 15:07

[color=fuchsia]Spoštovani,
ker se je pogovor razvil skoraj do vrelišča in so [b]zaradi tega postali nekateri komentarji skrajno žaljivi, smo jih izbrisali. [/b]

Nekateri obiskovalci portala se znate pogovarjati na dokaj kulturnem nivoju, četudi ste na različnih bregovih. Pohvale, da se trudite ostati kulturni tudi, ko vas nekdo z odgovorom razjezi.

Tisti, ki pa ne zmorete kulturne komnunikacije, se vzdržite komentiranja.[/color]

Četrtek, 9. september 2010, 16:00

Bomo še kakšno rekli o lepoti?

Dobova
Četrtek, 28. oktober 2010, 10:45

In reply to by Anonymous (not verified)

Ja, meni tudi pride slabo ob nekaterih komentarjih, ampak vsak ima svoje mnenje in ljudi ni treba prepričevat v nasprotno, ker nima nihče te pravice...spreminjat človeka in njegovo razmišljanje. Največji pokazatelj pri spremembi je čas...čas, ko človek odraste, ko ima za sabo veliko izkušenj, ki niso samo lepe in prav tiste malo manj lepe človeka krepijo in modrijo...tako da res nima smisla zgubljat časa s kreganjem okrog tega kaj je lepo in kaj ni. Vsi vemo, da je materinstvo najbolj naravna stvar na svetu, tudi spolnost sama je prej namenjena reprodukciji kakor užitku, ker pa je današnji svet tako ali tako ponorel, ker smo bombardirani s strani reklam in medijev, se mi zdi, da smo močnejši tisti, ki temu ne nasedamo in imamo doma lepe otroke in živimo v zdravem družinskem okolju, oziroma se vsaj trudimo, da je tako. Pogled na zblojena dekleta, ki jim na facah piše...take me, I\'m beautifull...ja, smilijo se mi...hvala Bogu, jih ni tolk velik vseeno...je večina še zmer pr zdravi \"kmečki\" pameti.

Anonymous
Četrtek, 28. oktober 2010, 13:11

[i]spolnost sama je prej namenjena reprodukciji kakor užitku[/i]

TM, lepo si napisala vse, ampak s tem delom se pa ne strinjam. Prepričana sem, da je spolnost enakovredno namenjena zbliževanju kot reprodukciji. Kaj pa tisti, ki ne morejo imeti otrok? Potem bi bila spolnost brez veze. Pa ni. S spolnostjo v celoti in s spolnimi odnosi, se partnerja zbližujeta, postajata eno ne glede na to ali dobita kakšno čudovito malo bitjece ali ne.