Kdaj bo test nosečnosti pozitiven?

Uredništvo iskreni.net
Sobota, 27. julij 2013, 5:00
Image
early-pregnancy-test

Kdaj bo test nosečnosti pokazal pozitiven rezultat, je odvisno od več dejavnikov: od dneva izvedbe testa, nivoja hCG-ja v urinu oz. krvi in občutljivosti testa.

Do vgnezditve oplojenega jajčeca v sluznico maternice pride v povprečju 7 dni po ovulaciji in oploditvi. Test nosečnosti, ne glede na to, ali je krvni ali urinski, postane pozitiven šele po vgnezditvi, potem ko se plod pritrdi na steno maternice in se poveže z materinim krvnim obtokom. Če ste noseči, potem je krvni test nosečnosti običajno pozitiven v 3-4 dneh po vgnezditvi ali okrog 10-11 dni po ovulaciji in oploditvi. Urinski test postane pozitiven nekaj dni po pozitivnem krvnem testu.

Pri večini žensk urinski test ne bo pozitiven prej kot približno 1 teden po vgnezditvi, kar je ravno v času, ko izostane menstruacija.

Pri večini žensk urinski test ne bo pozitiven prej kot približno 1 teden po vgnezditvi, kar je ravno v času, ko izostane menstruacija.

  1. Čas vgnezdenja. Test nosečnosti zazna prisotnost hormona nosečnosti hCG (humani horionski gonadotropin) v krvi ali v urinu. hCG v urinu izvira iz hCG-ja v krvi, ki v urin pride po filtraciji krvi v ledvicah. Po ovulaciji pride do oploditve jajčeca, ki nato potuje skozi jajcevod do maternice. To potovanje traja v povprečju teden dni. Do vgnezditve oplojene jajčne celice v sluznico maternice tako pride v povprečju približno teden dni po ovulaciji, vendar se lahko zgodi že šest dni ali pa šele 12 dni po oploditvi. V času vgnezdenja začne posteljica tvoriti nosečnostni hormon hCG, ki nato vstopi v krvni obtok. hCG lahko testi zaznajo v krvi približno tri do štiri dni po vgnezditvi (oz. 9-12 dni po ovulaciji). hCG v urinu lahko zaznamo približno dva do tri dni po tem, ko se hCG prvič pojavi v krvi.

  2. Nivo hCG v krvi. Obstaja širok razpon normalnih vrednosti hCG tako v krvi kot v urinu. Če ima ženska nizko krvno vrednost hCG-ja, bo trajalo nekaj dni več, da bo test pokazal pozitiven rezultat. 

  3. Nivo hCG v urinu. Vrednosti hCG v urinu se spreminjajo tekom dneva, odvisno od tega, koliko pijete in kako razredčen oz. koncentriran je urin. Urinski test nosečnosti je zato najbolje narediti zjutraj, ko je urin najbolj koncentriran. Če pijete veliko tekočine, je urin v zgodnji nosečnosti lahko preveč razredčen, da bi bila lahko dosežena ustrezna koncentracija hCG za pozitiven rezultat. 

  4. Občutljivost testa. Različni testi nosečnosti imajo različno občutljivost. Nižja kot je vrednost občutljivosti, prej test postane pozitiven. Občutljivost je navedena v mIU/ml, kar je najnižja vrednost hCG v urinu, ki že pomeni pozitiven rezultat. Občutljivost 20 mIU/ml zahteva polovico nižjo raven hCG za pozitiven rezultat kot občutljivost 40 mIU / ml, tak test pa lahko postane pozitiven nekaj dni prej kot test s slabšo občutljivostjo. 

Primeri občutljivosti nekaterih testov, ki se dobijo pri nas:

Baby check mini: občutljivost 10 mIU/ml
Baby check plus: občutljivost 25 mIU/ml
First sign: občutljivost 25mlU/ml
Clearblue: občutljivost 50 mIU/ml

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.
Nedelja, 10. januar 2010, 17:21

Lahko si, lahko pa nisi. Če si imela v tistih dneh ovulacijo, je verjetnost velika. Preberi si kaj o svojem delovanju telesa, boš izvedela veliko zanimivega.

mala vas 102
Sreda, 7. julij 2010, 21:37

s fantom se že matrava 2 leti enkrat sm že zanosila pa sm lani mela spontan splav. prej sm mela redne mestruacije zdej po splavu pa jih nimam več. :( pri ginekologinji sm pa že bila pa mi je rekla da sm premlada za otroka. :( stara pa sm 23 let. ponavadi me pred mestruacijo bolijo bradavice in trebuh ta mesec me pa nč ne boli. 8 maja in 6. junija sm mela menstro. s fantom si pa fuuul želiva otroka. prosim pomagajte!!! hvala.

Sreda, 14. julij 2010, 13:55

In reply to by ana&marco (not verified)

takoj zamenjaj ginekologinjo...

Sreda, 14. julij 2010, 14:13

Tudi jaz ti priporočam, da začneš spremljati svoj ciklus po NND-ju, da boš sploh videla, kakšen je tvoj ciklus.

Četrtek, 15. julij 2010, 20:44

ja jaz jo tudi ne razumem zakaj mi je tako rekla. in sm bila zelo razočarana nad njo. :( seveda jo bom zamenjala. še enkrat hvala vam za nasvet. :)

Četrtek, 22. julij 2010, 18:11

In reply to by ana&marco (not verified)

Lep pozdrav.
Ana&marco iz svojih lastnih izkušenj ti povem, da čimprej menjaj ginekologa! Tudi jaz nisem zanosila kar nekaj let, in ker sem bila po mnenju moje ginekologinje premlada za otroka so minila leta.. Ker se ni zmenila zame in na to, da sem jo skoz opozarjala, da nekaj ni narobe, da ne zanosim že 5 let sem jo menjala in hvala Bogu, da je bilo tako! Ugotovili so mi, da imam pregrado (sicer ne veliko) ampak je in ovira zanositev. Vmes je minilo že dosti let, jaz pa še vedno nisem noseča... zato ti polagam na srce, če si želiš postati mama, ne izgubljaj časa, ker prehitro beži in leta se obrnejo hitreje kot si lahko zamisliš!!
Vseeno pa upam, da ti čimprej rata in postaneš nosečka!!
Lep pozdrav

Ponedeljek, 15. november 2010, 15:09

mene pa zanima če lahko dobiš v lekarni kakšne tablete da pospešitev zanositve. ali moram res h ginekologinji? hvala.

Ponedeljek, 15. november 2010, 22:00

Ana, najprej moraš spoznati svoje telo in sploh vedeti kdaj si plodna. Ko boš vedela kdaj imaš ovulacijo, boš vedela, da imaš tam okrog 4 dni na mesec, ko je 25% verjetnost, da zanosiš...

In, če slučajno ovulacije ni, potem je ša kar nekaj poti (sprememba pri hrani, spremljanje ciklusa...) in šele potem hormonske tablete, če težave so, ki pa so seveda na recept in imajo seveda stranske učinke.

Ampak, groza, ne moreš si želeti otroka, pa niti malo poznati delovanja svojega telesa... (Sori, če sem narobe presodila, ampak tako je videt iz posta)

Torek, 16. november 2010, 11:29

Ana, resnično je najboljše, da si prebereš kakšen članek o naravnih metodah. Na tej strani jih je veliko. Ko boš nekaj časa opazovala svoje telo, se boš bolje poznala, razumela, kako deluje in tako tudi lažje zanosila.
Poleg spoznavanja svojega telesa ti pa svetujem še zaupanje v Boga, ki te ima neizmerno rad in ti bo z veseljem pomagal.

Želim ti čim hitrejšo zanositev in lepo nosečnost in porod!

Torek, 16. november 2010, 22:17

ma poglejte ne bom razlagala k se z vami ne da pogovarjat. pia teb pa hvala. :)

Sreda, 17. november 2010, 13:25

ni kaj :)

Petek, 19. november 2010, 23:09

Ja, ampak pod drugim imenom. :whistle:
Lahko mi pošlješ ZS tukaj na iskreni, sem pod imenom rožica.

ljubljanska ul1a
Sobota, 18. december 2010, 0:44

hy mene pa zanima če beli tok vpliva na test je lahko zaradi tega negativen??

Maja Vovk
Sobota, 18. december 2010, 14:31

In reply to by ines (not verified)

Nosečniški test meri nivo hormona hCG, tako da beli tok nima veze.
Je pa test lahko lažno negativen, če je še premalo hormona in ga ne zazna. V tem primeru se pač test čez nekaj dni ponovi.