5. DAN: Varni na barki

Uredništvo iskreni.net
Sreda, 5. december 2018, 19:36
Image
Današnji (6. december) dlomek: 1 Mz 6,5-22; 1 Mz 7,17-18; 1 Mz 8,6-12; 1 Mz 9,8-15 

Nekega dne je Bog opazil, da njegovo ljudstvo postaja vse bolj hudobno. Svet je postal precej drugačen od tistega, ki ga je ustvaril on. Sklenil je, da je potreben nov začetek.

Živel pa je tedaj mož, Noe po imenu, ki je bil dober in pravičen. Bog mu je naročil, naj steše barko, da bo rešil svojo družino in živali. Več mesecev jo je gradil, na koncu pa je bila barka velikanska, trdna in pripravljena na plovbo. Ljudje so ga hudobno zasmehovali, kaj počne, saj ni bilo nikjer niti kapljice vode. Toda Noe se je držal navodil, ki jih je dobil od Boga.

Barko je napolnil s hrano in iz vsake živalske vrste izbral po en par živali. Neskončna kolona živali se je vkrcala na barko: zebre, sloni, jeleni, kamele, gosenice, želve, noji, volkovi, zajci, levi in še mnoge, mnoge živali. Potem so se na barko vkrcali še Noe, njegova žena in otroci. Kmalu za tem je začelo deževati. Najprej rahlo, nato vedno močneje. Potoki so se začeli spreminjati v reke, vse vode so se kmalu spremenile v eno samo morje. Voda je zalila in potopila zemljo do najvišjih vrhov gora. Vsi ljudje in vse živali so se potopili. Deževali je štirideset dni in štirideset noči. Na svetu ni bilo ničesar drugega, samo voda.

Potem je prenehalo deževati in vode so začele odtekati. Noe je izpustil krokarja, da bi našel kopno, toda voda je še vedno prekrivala zemljo in krokar se je vrnil. Noe je nekaj časa počakal, nato je izpustil golobico. Tudi ta se je takoj vrnila, saj je bila voda še vedno previsoka. Ko je Bog drugič izpustil golobico, se je vrnila z oljčno vejico v kljunu. Končno: voda je upadla. Ko je Noe še tretjič spustil golobico, se ni več vrnila. Potopa ni bilo več, zato je Noe odprl vrata barke in živali so se izkrcale na zemljo. Bog je obljubil, da nikoli več ne bo s potopom uničil sveta. Kot simbol zaobljube je na nebu ustvaril mavrico.

Ideje za pogovor:

Bog vedno drži obljubo. Kaj pomeni dati obljubo? Si tudi ti kaj obljubil in moraš to še storiti? Če se da, svojo obljubo izpolni še danes.

Simbol:

barka in mavrica.

Molitev:

Hvala Bog, ker vedno držiš obljubo.

Aktivnost:

Za še več dobrih vsebin.
Pomladna donacijska akcija se končuje. Podprite nas še danes!
0€
25.200€

44%

11.119€
Akcija se zaključi:
17.06.2019

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.