4. DAN: Izbruh jeze

Uredništvo iskreni.net
Torek, 4. december 2018, 22:54
Image
Današnji (5. december) dlomek: 1 Mz 4,1-16

V letih, ki so sledila, sta Adam in Eva našla prostor, kjer sta se naselila. Dobila sta tudi dva sina. Najprej se je rodil Kajn, kmalu nato se mu je pridružil še Abel. Fanta sta rasla in pomagala pri delu. Kajn je obdeloval zemljo, Abel pa je skrbel za črede ovac.

Oba sta darovala Bogu darove. Kajn je izbral za dar košaro zelenjave, ki jo je pridelal. Abel pa je izbral najlepše jagnje. Bog, ki ju je dobro poznal, je vedel, da je Abel pošten in dober, Kajn pa zvit in vedno nezadovoljen. Zato je cenil le Abelov dar, saj je izbral najboljše jagnje.

Ko je Kajn videl, da je Bogu bolj všeč Abelova daritev, je postal jezen in ljubosumen na brata. Ko sta bila na polju, je Kajn ubil Abela. Bil je prepričan, da ga pri dejanju ni nihče videl, toda pozabil je, da Bog vidi vse. Ko ga je torej Bog vprašal, kje ima brata, se je zlagal, da ne ve. Bog ga je zaradi strahotnega dejanja izgnal iz dežele. Kajn se je ustrašil, da ga bodo ljudje hoteli ubiti zaradi dejanja, ki ga je storil. Vendar mu je Bog obljubil, da ga bo kljub vsemu on varoval in mu noben ne bo storil žalega.

Ideje za pogovor:

Kajn je postajal vedno bolj jezen in v njem je kar vrelo. Ker svoje jeze in ljubosumja ni mogel kontrolirati, je naredil veliko napako – ubil je svojega brata.

  • Si kdaj postal tako jezen na brata ali sestro, da si ga (jo) želel udariti? Zakaj?
  • Kaj narediš, ko si jezen?
  • Na kakšen način bi lahko opravil s svojo jezo, da ne raniš drugega? (Starši pomagajte otroku z usmerjanjem oz. predlogi).

Simbol:

ovca.

Molitev:

Dobri Bog, bodi z mano, ko sem jezen, in mi pomagaj, da takrat ne naredim kakšne neumnosti.

Aktivnost:

Prijavite se na dnevne opomnike

V primeru, da še niste prijavljeni na dnevne e-mail opomnike se prijavite tukaj. Vsak dan ob 5h zjutraj boste prejeli povezavo za tekoči dan.

V prvem dnevnem mailu, ki ga boste prejeli ob prijavi, je kratek opis kako se lotiti akcije.

Za še več dobrih vsebin.
Pomladna donacijska akcija se končuje. Podprite nas še danes!
0€
25.200€

44%

11.119€
Akcija se zaključi:
17.06.2019

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.