19. DAN: Nemi pričevalec

Uredništvo iskreni.net
Sreda, 19. december 2018, 22:46
Image
Današnji (20. december) dlomek:  Lk 1,5-25, 57-66

Ko je v Judeji vladal Herod, je tam živel duhovnik Zaharija z ženo Elizabeto. Oba sta bila pravična in sta z vsem srcem sledila Bogu ter se držala njegovih zapovedi. Bila sta že zelo stara in nista imela otrok.

Nekega dne je šel Zaharija v tempelj zažgat kadilo, ko se mu je nenadoma prikazal angel Gabrijel. Zaharija se je prestrašil. Angel mu je rekel: »Ne boj se, Zaharija! Tvoja žena Elizabeta ti bo rodila sina in daj mu ime Janez. V veliko veselje ti bo. On bo pripravil pot za Gospoda in obrnil srca mnogih k Bogu.«

Zaharija ni verjel, da je to mogoče, ker sta bila oba z ženo že stara, prestara za otroka. In ker je podvomil v angelove besede, je postal nem in ni mogel govoriti vse do otrokovega rojstva.

Ko so se dopolnili dnevi poroda, je Elizabeta porodila sina. Vsi sorodniki so pričakovali, da ga bosta poimenovala po očetu in mu dala ime Zaharija. Elizabeta pa je rekla: »Ne, ime mu bo Janez.« Nato so vprašali še Zaharija in Zaharija je na deščico napisal: Janez je njegovo ime. In na veliko presenečenje vseh, so se mu tedaj odprla usta in začel je slaviti Boga.

Ideje za pogovor:

  • Kdo je povedal mami in očetu, da te pričakujeta?
  • Kako sta izbrala tvoje ime?
  • Včasih so otroka poimenovali po očetu. Angel pa je Zahariju in Elizabeti naročil, naj ga drugače poimenujeta. Kako bi ti poimenoval otroka - z imenom, ki bi ti ga povedal angel, ali z imenom, ki bi ga sam izbral?

Simbol:

kadilnica.

Molitev:

Vsemogočni Bog, hvala ti, da te poznam. Daj mi poguma, da bom drugim govoril o tebi.

Aktivnost:

  • Pantomima: poskušajte le z gestami prikazati zgodbe oz. osebe, ki smo jih spoznali tekom te adventne akcije. Ostali naj poskušajo uganiti, za koga se gre. Za mlajše otroke bo morda lažje, če namesto pantomime uporabijo risanje.
  • Razvrsti po vrsti in pobarvaj (priloga).

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.

Čudovita princesa (9 do 12 let)

marec - maj 2020

Ljubljana, Celje, Koper, Sveti Duh, Nova Gorica,
Kobarid