18. DAN: Uporni prerok

Uredništvo iskreni.net
Torek, 18. december 2018, 23:02
Image
Današnji (19. december) dlomek:  Jon 1-4

Jona se je pogosto upiral klicu Boga. Nekega dne mu je Gospod zapovedal, naj odide v Ninive in njenim prebivalcem naznani, naj se spreobrnejo in prenehajo početi podle stvari, sicer bodo Ninive v štiridesetih dneh pokončane.

Jona pa se je prestrašil in pobegnil. Namesto, da bi odšel v Ninive, se je vkrcal na ladjo, ki je bila namenjena v Taršiš. Ker Jona ni poslušal Boga, se je Bog močno razjezil in poslal na morje silen vihar. Mornarji so bili prepričani, da se bo ladja potopila. Kapitan je dal ukaz, naj vsak moli k svojemu bogu. Jona pa se je spustil pod krov in zaspal. Vihar pa je vedno huje besnel. Ko so ga zbudili, so vrgli žreb, da bi ugotovili, kdo je kriv, da se je razbesnela nevihta. Jona je zato dejal posadki na ladji: »Divjanje viharja je moja krivda. Vrzite me čez krov in morje se bo umirilo.«

Jona so vrgli v morje, ki se je takoj umirilo. Jona je vse bolj tonil v globine oceana, Gospod pa je poslal velikansko ribo, ki ga je celega požrla. Tri dni je Jona preživel v temnem trebuhu orjaške ribe. Skesan je prosil božjega odpuščanja in z gospodovo voljo ga je riba živega odvrgla na kopno.

Odpravil se je v Ninive, kot mu je naročil Bog. Ljudstvo ga je poslušalo in spremenilo način življenja. Ko je Bog videl, da je ljudstvo zapustilo grešne poti, ni pokončal mesta. Jona je bil jezen, ker Bog ni uničil Niniv. Zapustil je mesto in se usedel na žgoče sonce. Bog je pustil zrasti visok grm, da bi delal Jonu senco, in takoj se je počutil bolje. Dan zatem pa se je drevo posušilo in sonce je začelo ponovno žgati. Jona je stokal: »Zakaj je drevo ovenelo? Dalo mi je polno svežine.« Bog pa mu je odgovoril: »Ti žaluješ zaradi drevesa, ki se nisi trudil zanj in ga gojil, jaz pa naj bi pokončal ljudstvo, ki sem ga sam ustvaril?« In končno je Jona razumel, kako je Bog ljubil in varoval svoje ljudi.

Ideje za pogovor:

Bog je prosil Jona, naj opravi pomembno nalogo. Toda Jona tega ni želel storiti in je raje pobegnil.

  • Je kakšna stvar, opravilo, ki ga ne želiš narediti? Kaj takrat storiš? Tudi ti pobegneš?
  • Kaj lahko spremeniš pri sebi, da bi ljudje v tebi lažje videli Jezusa?

Simbol:

kit.

Molitev:

Dobri Bog, hvala ker me varuješ in si z mano tudi takrat, ko bežim stran od tebe.

Aktivnost:

Za še več dobrih vsebin.
Pomladna donacijska akcija se končuje. Podprite nas še danes!
0€
25.200€

52%

13.224€
Akcija se zaključi:
30.06.2019

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.