16. DAN: Modri kralj

Uredništvo iskreni.net
Nedelja, 16. december 2018, 20:18
Image
Današnji (17. december) dlomek: 1 Kr 3,5-28; 1 Kr 10,1-9

Salomon je bil Davidov sin. David ga je mazilil za novega izraelskega kralja. Rekel mu je: »Moral boš biti močan, verovati v Boga in slediti njegovim zapovedim. Če mu boš poslušen, bo Bog držal svojo obljubo in moji potomci bodo kraljevali temu ljudstvu.« Salomon je dolga leta vladal Izraelu v spoštovanju in ljubezni do Boga. Bilo je obdobje miru in sloge.

Nekoč se je Salomonu v sanjah razodel Bog in ga vprašal, kaj bi rad, da mu da. Salomon si je zaželel modrosti, da bo vladal pravično in pošteno. In Bog mu je dal modrost in sposobnost razsodnosti, ki je ni imel še nihče pred njim. Salomon je tako postal najmodrejši človek.

Nekega dne je moral razsoditi med dvema ženama, ki sta se prepirali, katera je mama otroku. Predlagal je, naj z mečem razdelijo otroka na dvoje. Tista, ki ni govorila resnice, se je strinjala, prava mama pa je rotila, naj tega nikar ne stori in naj da otroka raje drugi ženi. Kralj je hitro spoznal, katera od žena govori resnico in je dal otroka pravi mami.

Slava o Salomonovi modrosti se je hitro širila po vsem svetu. Dosegla je tudi deželo Sabo, kjer je vladala kraljica, ki se je želela prepričati o resničnosti Salomonove modrosti. Odšla je v Jeruzalem in Salomonu zastavila najtežja vprašanja, on pa ji je na vsa z lahkoto odgovoril. Zato je rekla: »Prepričana sem, da Bog res globoko ljubi svoje ljudstvo, saj mu je naklonil kralja, ki po modrosti prekaša vse druge.«

Salomon je zgradil veličasten gospodov tempelj, ki ga je oblekel z zlatom in vanj spravil skrinjo zaveze.

Ideje za pogovor:

Vsi imamo želje. Kralj Salomon si je želel modrosti.

  • Zakaj misliš, da potrebujemo modrost?
  • Kaj bi pa ti prosil Boga?

Simbol:

tehtnica.

Molitev:

Dobri Bog, daj mi modrosti, da se bom znal pravilno odločati.

Aktivnost:

 

Za še več dobrih vsebin.
Pomladna donacijska akcija se končuje. Podprite nas še danes!
0€
25.200€

52%

13.224€
Akcija se zaključi:
30.06.2019

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.