15. DAN: Premagan velikan

Uredništvo iskreni.net
Sobota, 15. december 2018, 18:50
Image
Današnji (16. december) dlomek: 1 Sam 17,1-11, 33-50

David je bil najmlajši Jesejev sin. Bil je pastir. Še kot mladenič je bil od Boga izbran in maziljen za kralja, a je še naprej pasel drobnico. Postajal je vse modrejši in močnejši. Moral je biti spreten in močan, da je ubranil ovce pred levi in volkovi, ki so jih pogosto napadali. Naredil si je fračo in z njo uspešno preganjal plenilce. Da bi mu hitreje tekel čas, je igral na liro in glas o njegovih sposobnostih se je hitro širil v najbolj oddaljene kraje.

Nekega dne je prišla novica, da so se Filistejci ponovno utaborili v bližini. Le manjši potok je ločeval Filistejce od izraelske vojske in spopad je bil neizogiben. V svojih vrstah so imeli Filistejci ogromnega vojaka, ki mu je bilo ime Goljat. »Kdo me upa izvati?« je grmel proti Izraelcem. »Če me premaga Izraelec, bomo mi vaši sužnji, če zmagam jaz, boste sužnji vi.«

Nikogar ni bilo, ki bi se upal spopasti z njim. David je imel v vojski tri svoje brate in ko jim je prinašal hrano, je videl orjaškega Goljata, ki je grozil in pozival na dvoboj. Pa se je javil David, da se bo spopadel z njim. Mislil si je, da če se je bojeval z levi in divjimi zvermi, da je zaščitil svoje ovce, in ga je Bog vedno zaščitil, bo tako tudi zdaj.

Vojaki so s posmehom gledali nanj, ko je odklonil orožje in bojno opremo. Nabral je pet gladkih kamnov iz potoka, vzel fračo in se pripravil na boj. Ko ga je Goljat zagledal, je skoraj počil od smeha. »Pa menda ni to vaš junak?« se je posmehljivo krohotal. David pa mu je zaklical: »Prihajam v imenu Boga Izraela.« Nato je vzel kamen iz torbe, ga namestil v fračo in nameril. Kamen je odletel kot puščica in zadel Goljata na sredo čela in ga usmrtil. Ko so Filistejci videli, da je njihov junak mrtev, so pobegnili.

Ko je tedanji kralj Savel umrl, je David postal izraelski kralj. Zmagovito je zavzel Jeruzalem in tako je Jeruzalem postal božje mesto.

Ideje za pogovor:

David je moral večkrat vaditi, preden je obvladal tehniko, ki mu je omogočila natančno streljanje.

  • Koliko vztrajnosti ti pokažeš pri vadbi?
  • Ali pričakuješ, da ti bo uspelo že prvič?
  • Kaj storiš, ko ti ne uspe?

Simbol:

frača.

Molitev:

Bog, pri krstu si me mazili. Pomagaj mi, da opravim nalogo, ki si mi jo pri tem zaupal, in tako izpolnim svoje poslanstvo.

Aktivnost:

Za še več dobrih vsebin.
Pomladna donacijska akcija se končuje. Podprite nas še danes!
0€
25.200€

52%

13.224€
Akcija se zaključi:
30.06.2019

Komentarji

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.