10 idej za zabavne zmenke, ki vaju ne bodo udarili po denarnici

Thumbnail

Včasih manjka samo dobra ideja, kje in na kakšen način bi lahko kvalitetno preživela čas samo za naju …

Bolj ali manj vsi zakonci se zavedamo, da je partnerski odnos tu pa tam zelo dobro popestriti s zmenkom oz. večerom v dvoje, brez otrok. Seveda je navadno glavna težava, kako si zanj vzeti čas. Včasih pa nam manjka tudi samo dobra ideja, kje in na kakšen način bi lahko kvalitetno preživela čas samo za naju.

Naštejmo nekaj idej za zmenke, ki bodo na eni strani prijetni, sproščeni in zabavni, na drugi pa vaju ne bodo udarili po žepu …

  1. Pripravita si »Večer najljubših« – iger, aktivnosti, oblačil, športov, pesmi, hrane … Vsak od vaju naj izbere kakšno svojo najljubšo stvar, ki jih nato sestavita v zabaven večer.
  2. Naredita se turista in pojdita na ogled lokalnih znamenitosti. Gotovo je marsikatera kulturna ali naravna znamenitost vajinega kraja, ki je še nista obiskala in raziskala. Morda je to razgledna točka, botanični vrt, muzej, kraška jama v okolici … Raziskujta, fotografirajta in se zabavajta.
  3. Pojdita v zabaviščni park. Ni treba, da gre za oddaljeni in dragi Gardaland, dovolj je lokalni park, ki jih je še zlasti v zimskem času po Sloveniji kar nekaj. Privoščita si sproščen večer brez otrok in vsaj za nekaj ur spet sama postanita otroka.
  4. Ob lepem vremenu si vzemita čas za kakšno igro iz vajinega otroštva. Morda so to skrivalnice, aviončki, badminton, minigolf … Skupaj se spominjajta svojih otroštev in bodita igriva drug ob drugem.
  5. Odigrajta kakšno namizno igro, sploh takšno, za katero so otroci morda še premajhni, pa je že dolgo nista lotila. Šah, Naseljenci, štiri v vrsto … Možnosti je veliko.
  6. Ko bo zapadel sneg, enkrat za spremembo sama uživajta v njem in poskušajta spet postati otroka. Ne bodita vedno animatorja otrok ali le odgovorna za kidanje. Pojdita na romantičen sprehod po snegu, v njem naredita angela, skupaj oblikujta snežaka ipd.
  7. Če doma nimate živali, skupaj obiščita trgovino z živalmi. Ne zato, da bi domov odšla s katero izmed njih, ampak jih le opazujta in se ob njih spominjajta svojih dogodivščin z živalmi iz otroštva. Če pa je napočil čas, da si doma omislite hišnega ljubljenčka, vključita še otroke in skupaj razmišljajte, katera žival bi bila najbolj primerna za vašo družino.
  8. Ponovno odprita stare albume fotografij in si obnovita zgodbe iz svojih otroštev in svojih družin. Če imata dovolj energije, uredita tudi fotografije, ki še niso našle mesta v albumih.
  9. Naredita kaj za negovanje vajinega duhovnega življenja. Pojdita na duhovne vaje za zakonce. Vzemita si uro časa v tišini in se pogovorita, o čem sta molila in razmišljala. Pojdita na sprehod v naravo in poskušajta tam iskati Boga in smisel življenja.
  10. Skupaj se javita za prostovoljno delo – v domu upokojencev, v kuhinji za brezdomce, na čistilni akciji … Tudi to je zanimiv način obujanja spomina na mladostniška leta, ob tem pa lahko drug o drugem celo izvesta kaj novega.