psihoterapevti

Za dobre odnose je potrebno delati na sebi. Kako zagotoviti, da osebnostno ne zakrnimo. Spoznaj samega sebe!
282 prispevkov • Stran 1 od 191, 2, 3, 4, 5 ... 19

psihoterapevti

OdgovorNapisal/-a ena.punca » 12. april 2011 - 22:23

Živjo!

Zanima me, če ima kdo od vas kakšne izkušnje s psihoterapijo ali pa pozna koga, ki se jo je poslužil.
Sama namreč razmišljam o tem, pa ne vem na koga naj se obrnem. Taka je moja dilema: bežno poznam nekaj zakonskih in družinskih terapevtov s teološke, pa moram priznati, da jim ne zaupam ravno najbolje. Nekako imam občutek, da vsi bolj kot ne ponavljajo iste obrabljene fraze, da poznajo nekaj "šablon" in karkoli je izven teh okvirjev poskušajo umetno vreči vanje, četudi tja ne pašejo. Poleg tega pa me moti, da šolanje, kakor so mi povedali, traja le 2 leti +1, če se ne motim, kar se mi zdi za tako zelo zahtevno delo premalo.

Ampak, ponavljam, nekaj teh terapevtov poznam le bežno in morda se zelo zelo motim pri svoji oceni. Ravno zato bom vesela vaših odzivov, da morda spremenim svoje mnenje in ljudem ne delam več krivice.

Drugih psihoterapevtov pa niti ne poznam. Vem, da obstaja še ogromno enih pristopov, pa se mi zdijo ti še bolj dvomljivi. Ne, v bistvu verjamem, da je med njimi mnogo kvalitetnih, ampak ne vem, kako naj ugotovim, kdo je ok in kdo ne. In seveda, kateri pristop je (zame) najboljši. In kdo je osebnostno zrel za delo terapevta? Želja biti terapevt pač ne more biti pravo merilo za kvaliteto, tako kot želja do posluha ni merilo za kvaliteto petja. :)

Prosila bi za kakšna čimbolj konstruktivna mnenja. Nekajkrat sem že dobila odgovor, da moraš iti par terapevtov obiskati in najti nekoga, ki ti bo ustrezal. Pa se mi to ne zdi dovolj dober odgovor. Tako namreč gledam na to: če bom resno zbolela bom šla k zdravniku in ne k nekomu, ki je opravil tečaj prve pomoči in nekaj vendarle pač ve o zdravju ... Kateri terapevti so pri nas res "zdravniki" in kateri imajo le "prvo pomoč"?

Nočem biti nesramna do nikogar. Vendar je v poplavi raznih "strokovnjakov" težko ločiti zrnje od plevela. Upam, da razumete.
In kot sem že rekla, morda se zelo motim. Nočem soditi, hkrati pa nočem biti naivna. Ravno zato vas sprašujem za mnenje oziroma izkušnje.
In se vam zanje zahvaljujem.
ena.punca

Re: psihoterapevti

OdgovorNapisal/-a beli cvet » 12. april 2011 - 22:52

Najprej bi bilo fajn vedet, kje iščeš psihoterapevta (v katerem kraju), ali ti je vseeno kje?

Pa glede "kvalitetnih in nekvalitetnih" psihoterapevtov...bo zelo težko to razbrat iz mnenj...namreč, če tebi ustreza eden, ni nujno, da bo tudi drugemu. In obratno, eden, ki je tebi zelo "nekvaliteten", bo drugemu mogoče najboljši... zato ti je najbrž kdo svetoval, da je potrebno poskusiti...

...kar pa se tiče let šolanja pa takole....poznam ljudi, ki so se šolali za pomoč ljudem več let kot si navedla, pa k njim ne bi šla v stiski. In poznam ljudi, ki so se šolali manj časa, pa bi k njim šla takoj...šolanje meni ni merilo.

drugače najdeš na strani http://www.nebojse.si/Forum/index.php kar nekaj mnenj o različnih psihoterapevtih...
Sama sicer poznam kar nekaj ljudi, ki obiskujejo psihoterapijo, pa tudi sama sem jo že obiskovala...
beli cvet

OdgovorNapisal/-a peace » 13. april 2011 - 09:31

Res je, pri vsej množici psihoterapevtov in različnih pristopov, težko vedeti kateri psihoterapevt je dober. Pri tem razločevanju ti morda lahko pomaga tudi cena - namreč dobri psihoterapevti so kar dragi (njihova ura dela je okrog 70€). Seveda so tudi izjeme.
Kontakte za nekatere psihoterapevte najdeš lahko tule na strani http://www.skzp.org/. Mogoče ti bo kaj pomagalo.
peace

Kraj: Gorenjska

OdgovorNapisal/-a zebra » 13. april 2011 - 19:30

Joj, res je množica popolnoma zblojenih ljudi, ki delajo kot "psihoterapevti". Po mojem je tukaj naveč vreden tvoj občutek. Če ti je ob nekom nelagodno in se ti zdi, da ima on od psihoterapije več kot ti, potem je to znak, da moraš zamenjat.
Uporabniški avatar
zebra

OdgovorNapisal/-a natančni » 13. april 2011 - 21:42

Sam sem nekaj let nazaj hodil k njim na terapije in so mi pomagali. http://www.zdi-krog.si/
H Kristjanu pa sem pred leti že več kot 10.let nazaj hodi na študentsko skupino in je tudi tam govoril o odnosih me fanti in dekleti ter odnosih v družinah. http://franciskani.rkc.si/fdi/ Pokliči vprašaj jih pa boš videla.
Uporabniški avatar
natančni

Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Lucka_F » 14. april 2011 - 10:23

Mislim, da pri frančiškanih dela tudia Katarina K. E. (ne vem točno priimka), ki je pa zastonj - ampak kolkr sem jaz slišala, je fenomenalna. Tak da pomoje ni cena vedno pravi kriterij.
Uporabniški avatar
Lucka_F

OdgovorNapisal/-a tamala » 14. april 2011 - 10:33

Jaz sem z možem (takrat še fantom) hodila k Frančiškanom in nama je zelo pomagalo. Meni je terapevtka potem predlagala da midve še en cikel same nadaljujeva, ker sem imela globlje težave kot je zgledalo na začetku. In moram rečt da sem bla res zadovoljna, zavedla sem se od kje izvirajo moji problemi. Rešit jih pa ne more itak nihče razen tebe!
Poznam pa tudi dve, ki sta hodili v Krog in sta bili zelo zadovoljni!

Sem bila pa enkrat na Imago terapiji, pri terapevtki ki so jo zelo zelo hvalili in mi je blo pa grozno neprijetno... vsakemu paše nekaj drugega, tudi s terapevtom se moraš ujet oziroma mu zaupat, ker drugače nima nobenega smisla. In če te kaj moti moraš to vedno povedat!! Včasih celo iz tega da se ob nekom ne počutiš OK lahko ugotoviš kaj o sebi!

Glede cene - pri Frančiškanih je zastonj, se naročiš po telefonu in potem te pokličejo ko je prostor. Je precej za čakat (sploh popoldanske termine) in glede ur se ne moreš tok zmišljevat - se moreš malo prilagodit.
Slika
Slika
Slika
Uporabniški avatar
tamala

Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a utopistka » 14. april 2011 - 10:37

Katarina Erzar je tudi meni zelo na mestu. Gužva je za znoret pri njej, je pa tudi zelo odvisno za kaj/zaradi česa jo rabiš.

"Na vseh poteh sem vedno bil ob tebi," pravi Jezus.
"Kako neki, glej, tu je ena sama sled in tu mi je bilo najtežje."
"Vem, zato sem te pa nosil v naročju!"
NOBENA LJUBEZEN NIKOLI NI GREH!
Uporabniški avatar
utopistka

Kraj: najlepši na svetu

OdgovorNapisal/-a Lejla » 14. april 2011 - 11:11

Sama sem pred leti hodila na psihoterapijo na MIC (pride v poštev za študente in mlade do 30. leta). Se strinjam z vsemi, ki pravite, da je pri izbiri psihoterapevta najpomembneje, kako se ob njem počutiš in kako se z njim ujameš. Sama sem prvič prišla k psihoterapevtki, ki je delovala zelo neprofesionalno in po srečanju sem se počutila še slabše, samo solze so se mi ulile. Malo zaradi termina, malo zaradi slabe izkušnje sem nato šla k drugi psihoterapevtki, s katero sva se zelo dobro ujeli in pri kateri nisem imela še večjega občutka, da je z menoj nekaj narobe, kot sem ga že itak imela. Mi je pomagalo, čeprav bi verjetno morali takrat bolj reševati stvari pri izvoru, ne toliko sportnih težav. Zdaj vidim, da še marsičesa pri sebi nisem rešila.

So terapije pri frančiškanih res zastonj? Sama sem pred kratkim klicala in pustila sporočilo na tajnici. Poklicali so me nazaj in mi svetovali, naj se obrnem kam drugam (seznam terapevtov, ki delujejo po modelu relacijske terapije Christiana Gostečnika, je na njihovi spletni strani), ker so psihoterapevti zelo obremenjeni, nekaj terapevtk je šlo tudi na porodniško. So mi dali vedeti, da pri njih ne bo šlo.
Lejla

OdgovorNapisal/-a maldrgačn » 14. april 2011 - 15:07

Zame bi bilo najbolj pomembno, da je psihoterapevt veren, ker drugače mu ne bi mogel zaupati.
Pred leti sem rad prebiral knjige Antona Trstenjaka in Jožeta Ramovša. Christiana Gostečnika pa ne poznam prav dobro...
Uporabniški avatar
maldrgačn

OdgovorNapisal/-a Lejla » 14. april 2011 - 15:18

maldrgačn napisal/-a:Zame bi bilo najbolj pomembno, da je psihoterapevt veren, ker drugače mu ne bi mogel zaupati.

Vidiš, to sem pa pozabila omeniti. Tudi meni je to pomembno, drugače se mi zdi, da me psihoterapevt ne more razumeti celostno. Meni zelo pomagajo pogovori z duhovniki, ki imajo veliko izkušenj z zakonci in družinami, se mi zdi, da tako lahko marsikaj razrešim. Brez duhovne dimenzije bi manjkal en pomemben del.
Lejla

OdgovorNapisal/-a tamala » 14. april 2011 - 15:19

Midva sva k Frančiškanom hodila leta 2009 (konec leta) s tem da sva čakala na termin pol leta sigurno. Tudi nama so svetovali da lahko greva drugam, ker je guzva in tako dalje, samo ker sva rekla da ne želiva drugam sva potem počakala in prišla na vrsto. Potem pa pač termin vzela četudi je bil res neprimeren - sem mogla vsak teden koristit ure v službi da sva prišla tja. Ampak je bilo vredno :D
Je pa bilo zastonj in kolikor vem se to ni spremenilo...
Drugače pa zelo težko prideš do bolj "zaželjenih" terapevtov - npr. h Katarini ali celo Christianu.. če imaš hude težave je po moje bolje it nekam kjer ne čakaš. Sama sem s takšno obliko terapije zelo zadovoljna in bi šla zdaj tudi drugam (kjer je treba plačat) kjer jo izvajajo - na tak način kot pri Frančiškanih. Ljudje pogosto vlagamo denar v raznorazne neumnosti - kvalitetna psihoterapija ti pa lahko res zelo spremeni življenje in se mi zdi da je vredna vsakega centa.
Slika
Slika
Slika
Uporabniški avatar
tamala

Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a orel » 15. april 2011 - 20:33

Študiram integrativno relacijsko psihoterpijo in če bi želela kakšne informacije glede terapevtov, ti jih lahko nekaj priporočim. Lahko pa se tudi pogovoriva kakšen stil ti ustreza in te potem bolj specifično usmerim h kateremu in zakaj.

Kontaktiraš me lahko preko zs.

Lep pozdrav
orel

OdgovorNapisal/-a ena.punca » 17. april 2011 - 17:36

Živjo!

Hvala vam za odgovore in izkušnje.
Malo še razmišljam, na koga naj se obrnem, do konca tedna morem sprejeti odločitev, vsaj tako sem se zmenila sama s seboj. :)

Mi je pa res težko, ravno zaradi tega, ker naj bi si poiskal nekoga, ki ti pač ustreza, ker je tako težko najti nekaj "objektivno" kvalitetnega.
Na prvem srečanju verjetno težko preceniš, ali ti terapevt ustreza ali ne. Če si že itak psihično malo na psu in imaš veliko dela sam s sabo, res težko ugotoviš še, ali je nekdo dober zate ali ne ... Prideš parkat, da to mogoče celo ugotoviš, pa imaš že prazno denarnico ...

Po svoje je res kar žalostno, da je to res pomembno področje tako neorganizirano, tako težko je dobiti preverljive oz. pametne informacije in je vse tako zelo drago, ali pa z večletnimi čakalnimi dobami ...

Ampak, kakorkoli že. Upam na najboljše.
Hvala vam še enkrat.

Vesela pa bom, če bo še kdo pripravljen napisati kakšno svojo izkušnjo.
Lp
ena.punca

OdgovorNapisal/-a mikimiska » 19. april 2011 - 22:32

Mene pa zanima, kako so vam psihoterapevti v pomoč, kako se pri vas to pozna?
Ali je to stvar posameznika ali para? Ali iščete pomoč v paru?
:roll:
Kako je moč ozdraviti podzavest, za katero se niti ne zavedam kaj vse nosi v sebi? Ali to pomaga?
:roll:
Hvala za kakršno koli mnenje.
mikimiska

Naslednja

282 prispevkov • Stran 1 od 191, 2, 3, 4, 5 ... 19

Vrni se na Osebna rast in duhovnost

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost